Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 25 april, 2024 - 05:56
  • Veronica Thörnroos undrade om Åland kan få extra pengar av staten. Arkivbild.

Åland kan få 50 miljoner extra av staten

Kan landskapet Åland få 50 miljoner extra av staten? Den frågan adresserades av lagtingledamoten Veronica Thörnroos i samband med lagtinget första behandling av lagtingets nya arbetsordning. 

Diskussionen handlade egentligen om hur lagtinget och lagtingsledamöternas ibland ofinansierade budgetmotioner ska behandlas, och lag- och kulturutskottets betänkande föreslår att Åland ska låta sig inspireras av det svenska systemet som i korthet tillåter en friare ekonomisk diskussion i samband med vårbudgeten, men samtidigt förutsätter att kostnadstaket respekteras i samband med behandlingen av höstbudgeten. 

Veronica Thörnroos konstaterade för sin del att ekonomiska förutsättningar och ramar ändå ofta är svåra att förutsäga och hänvisade till Åsubs färska konjunkturrapport som visar att Åland kan ha en rejäl bonus att vänta från finska staten. 

Statskontorets förslag till årsbokslut för staten år 2023 kunde ge Åland en avräkning på 247 miljoner. Det skulle innebära en ökning på femtio miljoner för Ålands del. Lejonparten av detta förklaras av en post för elbolag, som inte använts. Också Obunden samlings Marcus Måtar och finansminister Mats Perämaa hade noterat beräkningen och Perämaa lovade informera ålänningarna om den under torsdagen. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »