Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 22 april, 2024 - 21:08Uppdaterad: tisdag, 23 april, 2024 - 17:07
  • Minister Annika Hambrudd. Arkivbild.

Barnrättsministern: Bekymmersamt då barnskyddsanmälningar inte behandlas i tid

Barnrättsminister Annika Hambrudd (C) säger att man ska vara försiktig med att dra slutsatser utgående från att antalet barnskyddsanmälningar ökar. 

Det behöver inte innebära att behovet av skyddsåtgärder har ökat utan att metoderna för att uppmärksamma behovet har förbättrats, menar hon.   

–Vi har vetat länge att det finns ett mörkertal och jag skulle tro att det fortsättningsvis finns ett mörkertal, säger hon.   

Hittills i år har barnskyddsanmälningarna ökat med 30 procent. Kommunernas socialtjänst, KST, har flaggat för att de inte kommer att kunna leva upp de lagstadgade behandlingstiderna, något som Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM, också tidigare anmärkt på. Annika Hambrudd menar att det här är bekymmersamt.   

– Det är naturligtvis viktigt att hålla sig inom den lagstadgade tiden. Så länge det pågår en utredning kan det finnas en osäkerhet, men samtidigt kan insatser redan ha satts in så att barnet och familjen är mycket tryggare, säger hon.   

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »