Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 22 april, 2024 - 16:53Uppdaterad: måndag, 22 april, 2024 - 19:00
  • Axel Hagelstam, forskningsdirektör vid Försörjningsberedskapscentralen. Foto: Dan Sjöblom
  • Det var fullt i auditoriet i lagtinget. Foto: Dan Sjöblom

”Vi lär oss fortfarande”– forskningsdirektör om civil beredskap som Natoland

Finlands medlemskap i försvarsalliansen Nato har medfört en omfattande ny planeringsfunktion gällande landets beredskap. Det säger Axel Hagelstam, forskningsdirektör vid Försörjningsberedskapscentralen, som på måndagen höll en välbesökt föreläsning på Åland. 

Finland kan i och med inträdet i Nato delta fullt ut i alliansens planeringsverksamhet. 
– Nato har ett specifikt fokus på militärt försvar men de behöver också se på icke-militära resurser för det fallet att Nato skulle behöva verkställa det gemensamma försvaret, säger Axel Hagelstam. 

Det civila beredskapsarbetet i Nato går just nu ut på att i förväg kunna identifiera och säkerställa att det finns tillgång till kommunikations- och transportförmåga samt försörjningskapacitet för eventuella militära operationer säger Axel Hagelstam. 
– Vårt medlemskap är ännu bara ett år gammalt så det finns mycket som vi fortfarande håller på att lära oss, säger han. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »